Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.0 HDI (05) Radio/CD Intermittent fault
#1
Hi Folks,
Some time back I had some mysterious elec problems with my van - sorted by the folks on here after BSI reset. All was well for some time until the Radio/CD has taken on a mind of its own - switching on and off at will - but always after I have tried to switch it on. It will work correctly for a few days, then lose all memory and bass/treble settings accompanied by warning beeps. I noticed also that sometimes the radio illumination will go off and on even when I'm not using it. I have removed the unit and used dielectric grease on the terminal blocks after cleaning to no avail. Does anyone repair these radios, or if I replace it with another make can I still have all the stalk facilities and display info?
Reply
#2
These radios require a permanent supply even when switched off.
What you're experiencing sounds like a intermittent connection on either the red or
yellow wires (whichever is the permanent voltage supply). Follow each both back to it's fuse
and check for loose/corroded connections. HTH
The Older I get the Better I Was!  Cool
Reply
#3
(17-11-2012, 04:15 PM)OlJeffers Wrote:  These radios require a permanent supply even when switched off.
What you're experiencing sounds like a intermittent connection on either the red or
yellow wires (whichever is the permanent voltage supply). Follow each both back to it's fuse
and check for loose/corroded connections. HTH

Many thanks for the reply and the info - I'll check it out as soon as poss. It sleeps out in the salty atmosphere here in Orkney so corrosion on terminals is certainly a route to go down. I'll come back with any findings.
Regards,
Ian
Reply
#4
Still no joy with this very intermittent radio problem. I've done a 1500 mile round trip over Christmas/New Year after checking wiring/connector corrosion and it was fine for some of the trip, then on/off as before. Later on the way North it was fine and then at home it played up again. Now OK again. Anyway I now have a Vscan simple scan tool OBD2/EOBD compatible which works fine on my '99 XJ8 Jag but refuses to communicate with the definitely compliant late 2005 2.0 HDI Blingo. Anyone got any ideas? I thought I would scan it to see if the radio/display fault threw up a code.
Reply
#5
That intermittent behaviour has to be an intermittent connection.
The Older I get the Better I Was!  Cool
Reply
#6
OBD tools will not help with the audio system.

Like O.J. I would look for a poor connection, either supply or earth
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Next gen berlingo multispace
Last Post: Jed Clampit
Today 08:49 PM
» Replies: 8
» Views: 123
TRAILER WANTED
Last Post: Silverberlingo
Today 08:21 PM
» Replies: 0
» Views: 17
glow plugs
Last Post: brodfather11
Today 08:03 PM
» Replies: 1
» Views: 51
Newbie
Last Post: Jed Clampit
Today 07:45 PM
» Replies: 1
» Views: 34
New Berlingo Auto Box - Anyone have one?
Last Post: Capelbond
Today 04:10 PM
» Replies: 9
» Views: 359
Finally a B9 Haynes Manual
Last Post: Satellitemark
Today 02:32 PM
» Replies: 37
» Views: 2410
Is anyone buying a new car AFTER April 2017?
Last Post: doofer
Today 09:10 AM
» Replies: 12
» Views: 245
Sop the seatbelt buckle sitting soo low?/aux ste...
Last Post: Hora
Today 07:04 AM
» Replies: 5
» Views: 163
Fuel rail pipe replacement
Last Post: polar
Today 06:54 AM
» Replies: 4
» Views: 107
600lx or 800lx
Last Post: dumdum
Yesterday 11:12 PM
» Replies: 1
» Views: 51

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page