Thread Rating:
  • 5 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] initial tick over
#1
Hello First post so here goes.

Berlingo Multspace 1.9 D MFWJZ mk1 2001 DW

I have been living with a rough initial tick over, that varies between 825 revs to normal, for some months now, starting in the winter.

What I do is use the accelerator to get over this .

It seems like only 2 cylinders are working from the smoke out the back if left without using the accelerator trick !

I have now checked the glow plugs individually and tested /timed the pre/post operation and all is fine no problems.

No problems too of normal running.

Once the car has moved the tick over goes to normal and solid.

Something simple ? Big Grin

Thanks in advance for any suggestions
Reply
#2
I think ive read on the forum and im sure it was about the 1.9 engine that they have a cold start device on the pump and a few of the lads on here have had problems with them and sorted it out. There is a fast idle cable on your pump so perhaps that is out of adjustment its covered in the haynes manual.
Are we there yet????? No we fecking ain`t  gggggrrrrrrr
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply
#3
Thanks Tomcat for the reply. I have done some reading of the Haynes book and there is as you say a cold start device/stat that has a mechanical wire from it to the pump. It is called a fast idle thermostatic sensor ! I have now found it under the bonnet .
Haynes say there must be at least 6mm of travel of the wire from cold to hot, so I will see what happens and keep you informed . Confusedalut:
Excuse me if I have missed something with the gold stars or thanks received ratings, which I havent yet had time to find out about.
Reply
#4
Glad to help hope you get it sorted.
Are we there yet????? No we fecking ain`t  gggggrrrrrrr
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Odd Issues with Rear Door Sensor
Last Post: GerardKeating
Today 12:27 AM
» Replies: 0
» Views: 3
Gearbox Fluid
Last Post: AlanS
Today 12:18 AM
» Replies: 14
» Views: 331
REAR AXCEL
Last Post: ajcommercial
Yesterday 11:57 PM
» Replies: 0
» Views: 6
Fuel Guage wrong
Last Post: ajcommercial
Yesterday 11:46 PM
» Replies: 2
» Views: 94
Longitudinal Roof rails on 2010 model
Last Post: Chrisville
Yesterday 08:42 PM
» Replies: 0
» Views: 26
radio code
Last Post: Tomcat3
Yesterday 07:14 PM
» Replies: 1
» Views: 40
Donation
Last Post: terryd999
Yesterday 06:15 PM
» Replies: 2
» Views: 39
Beeping with no error lights!!!
Last Post: sjparky
Yesterday 05:34 PM
» Replies: 11
» Views: 3760
Good Evening to you all.
Last Post: ron
Yesterday 04:33 PM
» Replies: 7
» Views: 208
New Berlingo Auto Box - Anyone have one?
Last Post: rubberrat
Yesterday 01:30 PM
» Replies: 3
» Views: 209

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page