Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fault codes P0401 & P0409
#1
These have been bugging me for a long time. Had both codes P0401 and P0409 for a while on my OBD and they won't go away. New sensor, cleaned and refitted the EGR but don't want to go down the new EGR route as they are 200 and scrapyard won't sell them! Any ideas?
Reply
#2
(06-09-2015, 03:01 PM)osborneelectric Wrote:  These have been bugging me for a long time. Had both codes P0401 and P0409 for a while on my OBD and they won't go away. New sensor, cleaned and refitted the EGR but don't want to go down the new EGR route as they are 200 and scrapyard won't sell them! Any ideas?

What engine you have ? Do you have lexia?
Generic OBD code can be misleading...
Reply
#3
1.6 hdi. Lexia not yet. Code p0401 is the stickler
Reply
#4
(13-09-2015, 08:00 PM)osborneelectric Wrote:  1.6 hdi. Lexia not yet. Code p0401 is the stickler

Check if EGR valve is moving freely . Separate lower part from upper. Turn by hand. Check for sticking.
Here is more info: http://www.berlingoforum.co.uk/thread-12042.html


Best regards,
brajomobil
Reply
#5
Also check electrically. If it's not powered, it won't move.
Reply
#6
Thank all for replies. Got that one cleaned and sorted. Now I'm seeing P0105? MAP sensor? Any clues? Thanks
Reply
#7
Some of the crap dislodged from the EGR ended up on the MAP?
Reply
#8
Hi there

Did you try to clean all errors in your OBD after install the sensor and reffing of the EGR Valve?

The ideia is to clean all erros and then put the engine working again.....(maybe you did that already)

I had problems with the EGR valve and The sensor that measures the rotation on the camsahft
Reply
#9
(14-09-2015, 08:18 PM)osborneelectric Wrote:  Thank all for replies. Got that one cleaned and sorted. Now I'm seeing P0105? MAP sensor? Any clues? Thanks

Yes. Please plug in Lexia and you can see what is the % opening of the EGR when P0105 occurred.
Then you can rule out EGR. You can also check/change MAP sensor, but I doubt faulty sensor is the problem.
Probably EGR is faulty and it is opening too much causing MAP to report P0105

You can test MAP : http://www.berlingoforum.co.uk/thread-10221.html
[-] The following 1 user says Thank You to brajomobil for this post:
  • osborneelectric
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
glow plugs
Last Post: z1000pete
Today 10:21 AM
» Replies: 0
» Views: 18
Next gen berlingo multispace
Last Post: churmy
Today 09:42 AM
» Replies: 4
» Views: 81
Is anyone buying a new car AFTER April 2017?
Last Post: doofer
Today 09:10 AM
» Replies: 12
» Views: 222
Sop the seatbelt buckle sitting soo low?/aux ste...
Last Post: Hora
Today 07:04 AM
» Replies: 5
» Views: 153
Fuel rail pipe replacement
Last Post: polar
Today 06:54 AM
» Replies: 4
» Views: 100
600lx or 800lx
Last Post: dumdum
Yesterday 11:12 PM
» Replies: 1
» Views: 46
Advise please on known problem tyre scrubbing
Last Post: shncoe1
Yesterday 10:12 PM
» Replies: 19
» Views: 1567
Another seat belt question
Last Post: berreke
Yesterday 09:02 PM
» Replies: 1
» Views: 51
hi all
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 08:39 PM
» Replies: 2
» Views: 54
Tyre Change...old on front new on back
Last Post: RocketVANman
Yesterday 08:26 PM
» Replies: 12
» Views: 213

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page