Thread Rating:
  • 39 Vote(s) - 2.26 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MK1 2.0HDI using/losing coolant
#1
As above, coolant level warning light came on the other day so I topped it up to the max line, 200 miles later and it's used/lost. 250ml of coolant.

I can't see any evidence of loss under the bonnet, no visible leaks, no water in the oil and vice versa.

Is there any common problems with coolant loss on these vehicles? what should I be looking for, I've not noticed any water inside indicating matrix leak, but then, I haven't really looked :p

Help! please! Big Grin
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#2
Hi steve,

Have seen leaks around the thermostat housing on your model before. Check for whitish deposits around and about the bottom rad hose too. Is worth checking all the hoses really for splits and cracks. Also around the oil cooler at the base of the oil filter, these are prone to failure... but will chuck out a bit of oil into the cooling system.

good hunting.....
Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Reply
#3
still got this leak, thought it would have fixed itself by now! Big Grin

There does appear to be a little whitish deposit around where the thermostat housing meets the head, where the temperature sender is, you can just see it just above where the blue bleed cap is here;


[Image: 198517_1780581586711_1004576529_31992546_2507220_n.jpg]

I wonder if it's worth my while replacing that gasket? unsure of what it is though?
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#4
(10-04-2011, 12:03 PM)steve valentine Wrote:  still got this leak, thought it would have fixed itself by now! Big Grin

There does appear to be a little whitish deposit around where the thermostat housing meets the head, where the temperature sender is, you can just see it just above where the blue bleed cap is here;


[

Seems a bit minor for the amount of coolant you are losing Steve??

How hot is your van getting?

Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Reply
#5
Van runs at normal temps, when you work it out it's using 1.25ml per mile which is a very minor leak, it will be difficult to spot as it will probably be lost as steam.

Just put in some holts radweld see if that fixes it.

I told it I still love it, even though it's giving me a little problem Big Grin
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#6
by any chance has your windscreen been a lot more prone to misting up recently?
Reply
#7
(01-05-2011, 12:46 AM)Phil_G Wrote:  by any chance has your windscreen been a lot more prone to misting up recently?

No, windscreen is fine, and it's not the matrix ( hopefully! )

Van has lost no more coolant in 1500 miles since the radweld was added, hooray!!
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#8
All still ok!!
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#9
all hail the powers of radweld!!
Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Reply
#10
Hmmm, we have had coolant loss recently, and the mechanic thinks the head gasket may be at fault = £££ :-(

We also have a misting up windscreen... does this mean a leaking heater matrix = really big job? :-( :-(
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Odd Issues with Rear Door Sensor
Last Post: GerardKeating
Today 12:27 AM
» Replies: 0
» Views: 3
Gearbox Fluid
Last Post: AlanS
Today 12:18 AM
» Replies: 14
» Views: 331
REAR AXCEL
Last Post: ajcommercial
Yesterday 11:57 PM
» Replies: 0
» Views: 6
Fuel Guage wrong
Last Post: ajcommercial
Yesterday 11:46 PM
» Replies: 2
» Views: 94
Longitudinal Roof rails on 2010 model
Last Post: Chrisville
Yesterday 08:42 PM
» Replies: 0
» Views: 26
radio code
Last Post: Tomcat3
Yesterday 07:14 PM
» Replies: 1
» Views: 40
Donation
Last Post: terryd999
Yesterday 06:15 PM
» Replies: 2
» Views: 39
Beeping with no error lights!!!
Last Post: sjparky
Yesterday 05:34 PM
» Replies: 11
» Views: 3760
Good Evening to you all.
Last Post: ron
Yesterday 04:33 PM
» Replies: 7
» Views: 208
New Berlingo Auto Box - Anyone have one?
Last Post: rubberrat
Yesterday 01:30 PM
» Replies: 3
» Views: 209

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page