Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 2.4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mk2 Instrument display
#1
My instrument display has a lighting fault. It's been like it for the last 4 years but is now starting to get to me :brickwall:, so thought I'd tap the collective wisdom and see what can be done.

Essentially, the right hand side of the display (speedo and temp gauge) stays dim, no matter what is done with the rheostat - or whatever it is. The left side (tacho and fuel gauge) increases and dims as it should.

I've had the thing apart and can't see anything obviously wrong. Bearing in mind it is all PCB's and soldered in LED's and I'm not electronically minded.

So then, over to you..............
Reply
#2
Just giving this a bump in case somebody missed it over the weekend who may know the answer.
Reply
#3
Assuming that you want to repair the existing unit the you will have to find an independent
electronics engineer. Your local Ham Radio club would be a good place to start!
This can't be too complicated to fault find as all of the instrument lighting will be on the
same circuit. If you were near me I'd take a look at it for you. Initially I'd be looking for a
short circuit on the relevant PCB tracks.
Hope you can get it sorted out.

You might like to try these guys: http://www.radioclubs.net/g3prc/contact.php
If they can't help they may be able to put you in touch with someone who can.
The Older I get the Better I Was!  Cool
[-] The following 1 user says Thank You to Ol'Jeffers for this post:
  • Coco
Reply
#4
Thanks for that.

I've sent them an E-mail and I'll let you know how I get on
Reply
#5
(19-07-2011, 02:11 PM)OlJeffers Wrote:  Assuming that you want to repair the existing unit the you will have to find an independent
electronics engineer. Your local Ham Radio club would be a good place to start!
Are you a Ham, Ol'Jeffers?, one or two of us on the forum!!!

Berlingo Multispace 2.0HDI '54 reg Mediterranean Blue
Reply
#6
(19-07-2011, 07:51 PM)andy-womble Wrote:  Are you a Ham, Ol'Jeffers?, one or two of us on the forum!!!

G1XUE....didah didahdit dahdidah!! Rolleyes
I no longer transmit but was active on 2 and 80 years ago! Smile
The Older I get the Better I Was!  Cool
Reply
#7
(17-07-2011, 04:23 PM)Coco Wrote:  My instrument display has a lighting fault. It's been like it for the last 4 years but is now starting to get to me :brickwall:, so thought I'd tap the collective wisdom and see what can be done.

Essentially, the right hand side of the display (speedo and temp gauge) stays dim, no matter what is done with the rheostat - or whatever it is. The left side (tacho and fuel gauge) increases and dims as it should.

I've had the thing apart and can't see anything obviously wrong. Bearing in mind it is all PCB's and soldered in LED's and I'm not electronically minded.

So then, over to you..............

Looking at this thread http://www.berlingoforum.co.uk/showthread.php?tid=54 it looks like the bulbs are very simple to change (unless of course you have a different type of display)
2005 Berlingo Multispace 1.6i Desire (Iron Grey)

If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.


Reply
#8
(20-07-2011, 12:01 AM)OlJeffers Wrote:  G1XUE....didah didahdit dahdidah!! Rolleyes
I no longer transmit but was active on 2 and 80 years ago! Smile

Seems to be a Ham/Berlingo/Berlingo Owner's Forum correlation,

Just getting back into the hobby after a lay-off for a few years and trying to get my head around a new Yaesu FT-60 as J90XXX will testify......

73's de G7MMT

What's this got to do with Berlingo dashboards......:?::?::?:
Berlingo Multispace 2.0HDI '54 reg Mediterranean Blue
Reply
#9
(20-07-2011, 10:20 AM)Chris Wrote:  
(17-07-2011, 04:23 PM)Coco Wrote:  My instrument display has a lighting fault. It's been like it for the last 4 years but is now starting to get to me :brickwall:, so thought I'd tap the collective wisdom and see what can be done.

Essentially, the right hand side of the display (speedo and temp gauge) stays dim, no matter what is done with the rheostat - or whatever it is. The left side (tacho and fuel gauge) increases and dims as it should.

I've had the thing apart and can't see anything obviously wrong. Bearing in mind it is all PCB's and soldered in LED's and I'm not electronically minded.

So then, over to you..............

Looking at this thread http://www.berlingoforum.co.uk/showthread.php?tid=54 it looks like the bulbs are very simple to change (unless of course you have a different type of display)

Chris, I believe CoCo is referring to the the dimmable lighting behind the speedo and temperature gauge rather than the multi-function display in the centre of the dash.
It is strange that adjusting the potentiometer does nothing to that part of the backlighting. It may be that a twin ganged pot. is used and one 'side' of it has a fault.
All this of course is conjecture and if the car was not bought new then all sorts of attempted repairs may be causing the problem.
The Older I get the Better I Was!  Cool
Reply
#10

(20-07-2011, 10:20 AM)Chris Wrote:  
(17-07-2011, 04:23 PM)Coco Wrote:  My instrument display has a lighting fault. It's been like it for the last 4 years but is now starting to get to me :brickwall:, so thought I'd tap the collective wisdom and see what can be done.

Essentially, the right hand side of the display (speedo and temp gauge) stays dim, no matter what is done with the rheostat - or whatever it is. The left side (tacho and fuel gauge) increases and dims as it should.

I've had the thing apart and can't see anything obviously wrong. Bearing in mind it is all PCB's and soldered in LED's and I'm not electronically minded.

So then, over to you..............

Looking at this thread http://www.berlingoforum.co.uk/showthread.php?tid=54 it looks like the bulbs are very simple to change (unless of course you have a different type of display)


The Multi Function Display is the same, but the instrument panel doesn't use bulbs, it has LED's which are soldered into the printed circuit board. The ones on the "dim side" do light up, but only on the dimmest setting which makes them difficult to read particularly in dull conditions. Not to mention it looking odd.

I'm not the worlds best with electronics and even replacing the LED's would present a challenge with my old soldering iron and skill level when using it.

I'm reluctant to buy a replacement display if mine can be rectified more cheaply.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Taking along time to heat up/warm the cabin
Last Post: jj9
Today 10:57 AM
» Replies: 10
» Views: 193
Next gen berlingo multispace
Last Post: Solent
Today 10:20 AM
» Replies: 16
» Views: 287
Are Mud Flaps the Answer ?
Last Post: doofer
Today 10:01 AM
» Replies: 15
» Views: 475
Head Light Bulbs
Last Post: doofer
Today 09:51 AM
» Replies: 37
» Views: 1202
Help needed have immobiliser fault and fan probl...
Last Post: brajomobil
Today 08:54 AM
» Replies: 3
» Views: 133
New tablet fitted
Last Post: Andre
Today 08:31 AM
» Replies: 1
» Views: 63
January Picture of the Month Contest
Last Post: Andre
Today 08:22 AM
» Replies: 1
» Views: 127
1.6hdiTurbo Over Boost OBD code P0234
Last Post: berlingo16hdif
Yesterday 11:00 PM
» Replies: 11
» Views: 14480
Supermarket Diesel
Last Post: Silverberlingo
Yesterday 08:26 PM
» Replies: 6
» Views: 156
2005 Berlingo
Last Post: len glover
Yesterday 07:23 PM
» Replies: 7
» Views: 128

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page