Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No crank no start need help please
#1
I have a berlingo 2003 1.4I multispace was working 100% 

When I turn the key to on the relay under the bonnet buzzes 

Then when I turn it to start the car the buzzing stops but nothing happens

Then when I let the key return to on the relay starts buzzing again

So in my mind the relay is faulty and that means changing the circuit board but I would like any other suggestions as to what it could be or what could of caused it in the first place. 

Could it be something else that's making the relay do this? 

Thanks in advance
Reply
#2
Are you sure the battery isn't flat?
Reply
#3
bad earth, loose connection, flat battery
2012 Berlingo Multispace VTR 1.6HDI White
Reply
#4
Starter motor?
2001 1.9D Multispace.
Diagbox diagnostics in Northumberland.
Reply
#5
Hi guys thanks for your reply

As soon as the problem occurred I broke out the multimeter readings as follows:

Battery was 12.2v which I thought was a little low.

Crank voltage drop to 11.6 which is good I think and when I say crank voltage this is when I turn key to crank but it does not crank

So I got out the jump leads and still same problem

I will be testing the starter tomorrow is there a good way of doing this without removal?
Reply
#6
Update 

I've tested the started connections 

Positive ok

Negative ok

Ignition wire 8 volts which should be battery voltage and getting this when trying to crank and around 2 volts when ignition is on

I put a live wire to the ignition wire and still nothing

I have taken the starter of to bench test and it is working fine

Have no idea where to go from here
Reply
#7
Battery is dead
Reply
#8
(16-06-2016, 05:35 PM)Coli Wrote:  Battery in dead

Battery was low before I started to test so put jump cables on while I tested it
Reply
#9
I would still try with a fully charged battery because jump leads themselves still might not be ebough without leaving them for a while to put some juice back in the battery. If the battery is dead dead then they my not work anyway.
Reply
#10
(15-06-2016, 07:44 PM)Simon Mailley Wrote:  Hi guys thanks for your reply

As soon as the problem occurred I broke out the multimeter readings as follows:

Battery was 12.2v which I thought was a little low.

Crank voltage drop to 11.6 which is good I think and when I say crank voltage this is when I turn key to crank but it does not crank
State of Charge Voltage
100% 12.7 - 13.2
75% 12.4
50% 12.2
25% 12.0
Discharged 0 - 11.9 -

See more at: https://www.batterystuff.com/blog/how-to...RtmEm.dpuf
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Taking along time to heat up/warm the cabin
Last Post: Hora
Today 12:37 PM
» Replies: 0
» Views: 14
Slow starter (diesel)
Last Post: ricc
Today 11:53 AM
» Replies: 15
» Views: 339
Mesh Bulkhead
Last Post: Jelevents
Today 11:37 AM
» Replies: 0
» Views: 15
2005 Berlingo
Last Post: len glover
Today 10:10 AM
» Replies: 6
» Views: 96
Supermarket Diesel
Last Post: polar
Today 09:28 AM
» Replies: 4
» Views: 49
clunking noise
Last Post: ffrenchie
Today 09:26 AM
» Replies: 5
» Views: 86
BULBS!!
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 11:05 PM
» Replies: 17
» Views: 602
Finally a B9 Haynes Manual
Last Post: Satellitemark
Yesterday 10:43 PM
» Replies: 39
» Views: 2497
TRAILER WANTED
Last Post: Silverberlingo
Yesterday 10:29 PM
» Replies: 4
» Views: 87
longitudinal roof rails
Last Post: Chrisville
Yesterday 10:27 PM
» Replies: 0
» Views: 30

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page