Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 2.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Starter Motor
#1
Having some intermittent problems with my starter motor. as soon as its dry and i get a chance ill have a look at all the connectors but for now can anyone tell me if it was the solenoid would i still hear the motor spinning?
the car bumb starts just fine btw.

my guess is its the brushes as when i turn the key i get nothing, no spinning sound from the motor and no cranking from the engine.

if it is the motor its looks like ill have to get a new one, right? cant find anywhere that does replacement brushes, anyone know better??

Thanks
Reply
#2
Hi RicBob,
With the headlights on try starting it. If there is no dimming of the lights then no power is getting to the starter motor. Make sure all connections are clean, including battery to body earth, and try again. It is possible to bench test the motor, if you can remove it, and this will cut out the vehicles wiring.
HTH,
Griff
Landmark
Ex 1.4 Berlingo Multispace
[-] The following 1 user says Thank You to Landmark for this post:
  • ron
Reply
#3
(02-01-2013, 05:38 PM)Landmark Wrote:  Hi RicBob,
With the headlights on try starting it. If there is no dimming of the lights then no power is getting to the starter motor. Make sure all connections are clean, including battery to body earth, and try again. It is possible to bench test the motor, if you can remove it, and this will cut out the vehicles wiring.
HTH,
Griff

Thanks griff
With it been an intermittent problem i never know when its going to happen, but will try this if its dark the next time im having problems.
So the theory is if the lights dim then power is getting to the motor but if the engine doesnt crank then it will be the solenoid (or something related to it, wiring, fuse etc) correct?
Reply
#4
Battery could be breaking down intermittently also
[-] The following 1 user says Thank You to evdama for this post:
  • ron
Reply
#5
Try tapping the solenoid and motor body with something, my old motor used to do it and once it had a little tap with the end of a piece of bar it worked for months before it did it again. I think it was scared it was going to get hit again.
So where does this bit go then ?
[-] The following 1 user says Thank You to ffrenchie for this post:
  • ron
Reply
#6
Exactly what mine has done twice, intermittently you turn the key and it just clicks and has to be bump started.

Both times the starter needed replacing.
Reply
#7
(02-01-2013, 06:01 PM)Ricbob123 Wrote:  
(02-01-2013, 05:38 PM)Landmark Wrote:  Hi RicBob,
With the headlights on try starting it. If there is no dimming of the lights then no power is getting to the starter motor. Make sure all connections are clean, including battery to body earth, and try again. It is possible to bench test the motor, if you can remove it, and this will cut out the vehicles wiring.
HTH,
Griff

Thanks griff
With it been an intermittent problem i never know when its going to happen, but will try this if its dark the next time im having problems.
So the theory is if the lights dim then power is getting to the motor but if the engine doesnt crank then it will be the solenoid (or something related to it, wiring, fuse etc) correct?
Yes, That's how I understand it too.
Griff
Landmark
Ex 1.4 Berlingo Multispace
Reply
#8
Actually, if the solenoid is duff it may not even slightly pull in. The dimming could well be due to ageing battery leads or a dying cell in the battery.

For many starters and alternator parts, I've hadd decent results from Wood Auto - even with postage they are less hassle than Oz suppliers.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Fuel Guage wrong
Last Post: Solent
Today 07:36 AM
» Replies: 4
» Views: 105
REAR AXCEL
Last Post: polar
Today 06:12 AM
» Replies: 1
» Views: 22
Odd Issues with Rear Door Sensor
Last Post: GerardKeating
Today 12:27 AM
» Replies: 0
» Views: 16
Gearbox Fluid
Last Post: AlanS
Today 12:18 AM
» Replies: 14
» Views: 346
Longitudinal Roof rails on 2010 model
Last Post: Chrisville
Yesterday 08:42 PM
» Replies: 0
» Views: 35
radio code
Last Post: Tomcat3
Yesterday 07:14 PM
» Replies: 1
» Views: 45
Donation
Last Post: terryd999
Yesterday 06:15 PM
» Replies: 2
» Views: 48
Beeping with no error lights!!!
Last Post: sjparky
Yesterday 05:34 PM
» Replies: 11
» Views: 3770
Good Evening to you all.
Last Post: ron
Yesterday 04:33 PM
» Replies: 7
» Views: 214
New Berlingo Auto Box - Anyone have one?
Last Post: rubberrat
Yesterday 01:30 PM
» Replies: 3
» Views: 217

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page