Thread Rating:
  • 7 Vote(s) - 2.43 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ventilation fan stopped
#1
Hi Friends.

New to this forum and need some help.

I have a Berlingo van on a 09 plate and suddenley the ventilation fan has stopped working.

I've read various posts but am having difficulty locating the fan position.
It appears to me to be behind the gearstick but posts I've read say elsewhere.
Its not in the passenger footwell area or behind glovebox and not above accelerator pedel.

Any suggestions greatfully received :wave:
Reply
#2
Not sure on the mk3 but don`t you have to take the glove box out and its behind there. I remember Lighty has mentioned he has done quite a few of these you could pm him.
Are we there yet????? No we fecking ain`t  gggggrrrrrrr
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply
#3
09 plate, would be under the dash on the drivers side, you remove the under dash panel, and it's on the right about as far right as is possible.
[-] The following 1 user says Thank You to Lighty for this post:
  • addo
Reply
#4
(26-07-2013, 06:02 AM)Lighty Wrote:  09 plate, would be under the dash on the drivers side, you remove the under dash panel, and it's on the right about as far right as is possible.

Thanks for thatSmile
Reply
#5
(26-07-2013, 06:43 AM)chrisr Wrote:  
(26-07-2013, 06:02 AM)Lighty Wrote:  09 plate, would be under the dash on the drivers side, you remove the under dash panel, and it's on the right about as far right as is possible.

Thanks for thatSmile

Hi Lighty.

I;ve removed fan motor and tested for a circuit and there appears to be no fault.
Where else should i look now.

I very much appreciate your help.

Thanks.

Chris.
Reply
#6
[i]There is a resistor unit in the circuit, but it's location depends on the set up in the van. I would think if you follow the wires from the fan unit, they will lead you to the resistor, on your van it will prob be located in the airflow piping somewhere. Think they are about £28 for a new one
Reply
#7
(26-07-2013, 04:10 PM)Lighty Wrote:  [i]There is a resistor unit in the circuit, but it's location depends on the set up in the van. I would think if you follow the wires from the fan unit, they will lead you to the resistor, on your van it will prob be located in the airflow piping somewhere. Think they are about £28 for a new one

Hi Lighty.

Further to this problem,Ive changed the resistor but its made no difference.
There must be a fuse or relay somewhere in the wiring.
Can anybody help?

Thanks

Chris
Reply
#8
[/quote]

Hi Lighty.

Further to this problem,Ive changed the resistor but its made no difference.
There must be a fuse or relay somewhere in the wiring.
Can anybody help?

Thanks

Chris
[/quote]


Hi Chris,

I have had EXACTLY the same problem. Unfortunately, I could not identify any fuse or relay that controlled the fan (There are fuses in the passenger glovebox, engine bay, underneath the main fuse tray in the engine bay, and on the battery)

You can test the resistor and control circuit but putting a temporary fused supply directly onto the fan. The switch and speed control should still work, as there control the negative line.

In the end I had to run a new supply in from the battery, via a relay switched by the accessory socket.

Let me know how you get on, if you can find the problem, or need help in putting a new supply in.
Reply
#9

Hi Lighty.

Further to this problem,Ive changed the resistor but its made no difference.
There must be a fuse or relay somewhere in the wiring.
Can anybody help?

Thanks

Chris
[/quote]


Hi Chris,

I have had EXACTLY the same problem. Unfortunately, I could not identify any fuse or relay that controlled the fan (There are fuses in the passenger glovebox, engine bay, underneath the main fuse tray in the engine bay, and on the battery)

You can test the resistor and control circuit but putting a temporary fused supply directly onto the fan. The switch and speed control should still work, as there control the negative line.

In the end I had to run a new supply in from the battery, via a relay switched by the accessory socket.

Let me know how you get on, if you can find the problem, or need help in putting a new supply in.
[/quote]

Thanks for that cascas.

Ill have a go the weekend and see what happens
Reply
#10
Hi cascas/Lighty.

After a couple of hours,I finally found the faulty relay.

It appeared from behind the passenger side fuse board as though it had been placed there from a previous repair.
Its a 5 tag 25/30amp relay made by Omron but easily ordered from E-bay for a couple of pounds.
So end of saga and I hope anybody who has the same problem can refer to this for a quick fix instead of the hours its took me.
Thanks for everybodys help.

Chris:Big Grin
[-] The following 1 user says Thank You to chrisr for this post:
  • addo
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Supermarket Diesel
Last Post: Top drive
Today 07:36 AM
» Replies: 3
» Views: 29
BULBS!!
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 11:05 PM
» Replies: 17
» Views: 565
Finally a B9 Haynes Manual
Last Post: Satellitemark
Yesterday 10:43 PM
» Replies: 39
» Views: 2493
clunking noise
Last Post: Silverberlingo
Yesterday 10:35 PM
» Replies: 4
» Views: 72
TRAILER WANTED
Last Post: Silverberlingo
Yesterday 10:29 PM
» Replies: 4
» Views: 81
longitudinal roof rails
Last Post: Chrisville
Yesterday 10:27 PM
» Replies: 0
» Views: 26
Head Light Bulbs
Last Post: Hughzie
Yesterday 09:23 PM
» Replies: 36
» Views: 1140
Newbie
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 08:37 PM
» Replies: 6
» Views: 91
first time ctroen owner
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 08:25 PM
» Replies: 1
» Views: 45
M59 Cooling system change PDF
Last Post: coatess
Yesterday 06:46 PM
» Replies: 1
» Views: 214

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page