Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 2.75 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wipers not working properly and smoking on startup
#1
Hi all new to the forums, two problems I have

The berlingo is a w reg 1.9d

First problem is the wipers. First two settings don't work but the fastest does. Now I'm starting to loose that as well, I have to hold the stalk as far up as it can go to make it work then sometimes I carrys on working. Have occasionally had it when I've dropped from the fastest to the next setting down where it works for 5-10 minutes then just stops where ever the wiper is on the screen. Any ideas what this could be?

Second is kind of a problem but nothing major. When I start the engine from cold I have to hold my foot on the accelerator for about ten seconds. The engine starts but while I'm holding my foot down I get no revs at all then it gradually chugs to life and plumes quite a bit of clean white smoke out the back. Any ideas? No major drama as it runs fine still


Any help on the wipers would be appreciated though!
Reply
#2
Without seeing the car I suspect the wiper stalk/switch.The starting sounds like glow plug(s) or timer.good luck & welcome to the forum.
Strawberry flavoured windows  Dodgy
[-] The following 1 user says Thank You to ron for this post:
  • evdama
Reply
#3
I think your engine has a cold start cable to the injection pump have a look to see if it is operating properly they are known to seize. Also could be some of the glowplugs failed or glowplug relay not working correctly. Have a search on the forum. High mileage 1.9 suffer from poor starting issues due to incorrect valve clearances
Are we there yet????? No we fecking ain`t  gggggrrrrrrr
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply
#4
How much would I be looking at to replace a stalk for the wipers? And how tricky is it for a stalk replacement?

As for the smoke ill have a look at the plugs on the next service I do on her. She's done just over 150k so I can't really complain. Can count on one hand how may times she's not started on me but every time she has within about ten minutes of faffing around
Reply
#5
A W reg should have separate wiper stalk - remove shroud, then steering wheel, unscrew two T10 head screws, unplug connectors and wangle the old switch out. As Haynes says, RITROR. I'd point you at the Polish fleabayers for a cheap new stalk - £20-ish.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
600lx or 800lx
Last Post: dumdum
Yesterday 11:12 PM
» Replies: 1
» Views: 33
Next gen berlingo multispace
Last Post: churmy
Yesterday 10:30 PM
» Replies: 0
» Views: 24
Advise please on known problem tyre scrubbing
Last Post: shncoe1
Yesterday 10:12 PM
» Replies: 19
» Views: 1496
Is anyone buying a new car AFTER April 2017?
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 09:25 PM
» Replies: 10
» Views: 178
Another seat belt question
Last Post: berreke
Yesterday 09:02 PM
» Replies: 1
» Views: 36
hi all
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 08:39 PM
» Replies: 2
» Views: 42
Tyre Change...old on front new on back
Last Post: RocketVANman
Yesterday 08:26 PM
» Replies: 12
» Views: 196
New Berlingo Auto Box - Anyone have one?
Last Post: doofer
Yesterday 08:10 PM
» Replies: 8
» Views: 333
Newbie
Last Post: j.ted
Yesterday 08:03 PM
» Replies: 6
» Views: 104
Fuel rail pipe replacement
Last Post: Peter Palmer
Yesterday 04:50 PM
» Replies: 3
» Views: 89

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page