Thread Rating:
  • 11 Vote(s) - 2.64 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
two issues, can you help?
#1
Question 
issue no 1: where is the easiest place in the firewall/bulkhead to run a power lead from the battery through to connect to my amp? I tried making it go through where the bonnet catch wire goes but my power lead just gets lost in the crevice. Ive also tried popping grommets off on the battery side of the firewall and using them but same thing happens - just gets lost inside the bodywork Sad

issue no 2: Ive got oil in my water in the coolant resevoir, Ive known of water getting into the oil e.g when head gasket goes, but how and why am I getting oil in my res?

thanks Smile
Reply
#2
Issue 2 will prob be headgasket, if water can get in oil the reverse is possible.
[-] The following 1 user says Thank You to northants_guy for this post:
  • denlingo
Reply
#3
I agree to the headgasket, but I had this problem and asked my mechanic (Motor Guru, Ipswich. Highly recommended) who told me there is also a possibility that the oil cooler has failed. The fine ali matrix casting corrodes and gives way easily if water only coolant is used. You can disconnect it and run for a while to see if oil comes out of the inlet or exit tubes, if it does, it has. As it happened after cleaning the reservoir no more oil appeared so he has just given the headgasket a clean bill of health. Must have been residual from a previous problem before I bought it. :woop:
[-] The following 1 user says Thank You to mrbritse for this post:
  • denlingo
Reply
#4
(12-06-2012, 03:14 PM)mrbritse Wrote:  I agree to the headgasket, but I had this problem and asked my mechanic (Motor Guru, Ipswich. Highly recommended) who told me there is also a possibility that the oil cooler has failed. The fine ali matrix casting corrodes and gives way easily if water only coolant is used. You can disconnect it and run for a while to see if oil comes out of the inlet or exit tubes, if it does, it has. As it happened after cleaning the reservoir no more oil appeared so he has just given the headgasket a clean bill of health. Must have been residual from a previous problem before I bought it. :woop:
will mine have an oil cooler, its not a turbo diesel....
Although the guy I bought it off was a mechanic and did mention something about disconnecting an electrical connector or a pipe from the resevoir? said something about it not being needed as it wouldnt overheat due to it NOT having a turbo? I dont really remember or understand what he was saying but maybe you would know just from my sketchy ramblings?
Reply
#5
That sounds very dodgy, any enginw can over heat.

I'd recommend getting a garage to do a sniff test on the rad to see if there are exhaust gasses present.
[-] The following 1 user says Thank You to northants_guy for this post:
  • denlingo
Reply
#6
(12-06-2012, 05:45 PM)northants_guy Wrote:  That sounds very dodgy, any enginw can over heat.

I'd recommend getting a garage to do a sniff test on the rad to see if there are exhaust gasses present.
ok will do, cheers. At the same time, Ive been driving it for months now and its never over heated, temp gauge sits in the middle always. If it was the head gasket, wouldnt it have gone completely by now? I use the van every day for work with no probs... it doesnt use very much oil or water either :S
Reply
#7
For Issue No 1, try either where the cabling goes through the bulkhead. Driver's side above the steering column, helps if you take off the plastic trim and wipers. Use a long thin thing, like a skewer, to help it through. Or, I am told but haven't used it myself, there is a blanking plate low down on the bulkhead on the left - in the passenger footwell area.
[-] The following 1 user says Thank You to Coco for this post:
  • denlingo
Reply
#8
The oil cooler sits below the oil filter and has two coolant pipes coming out of it. You disconnect them and join them together using jubilee clips and a pieace of 15mm copper pipe, so bypassing the oil cooler. Of course I was not suggesting that the engine should be run with no cooling. I absolutely trust the mechanic's assurance that it will not damage the engine running it with the oil filter bypassed, provided it is not overexerted or run in very hot conditions. He recomended running like that for 200 miles or so or less if oil shows in the outlets. Mine is still disconnected after more than that with no overheating or problems. It runs rock solid at 80 C. It will be reconnected now that I know the cooler is good when he does the due timing belt/ waterpump change. I am just pointing out that all may not be lost if oil shows in the coolant and also that it is essential that water alone must not be used as a coolant. It can damage the aluminium components catastrophically by causing rampant corrosion.
I would add the caviat of course that if you dont know much about mechanics to take advice from someone who does and get them to do the work for you. Smile
[-] The following 1 user says Thank You to mrbritse for this post:
  • denlingo
Reply
#9
thanks mrbitse, explained well mate. I will get someone to give mine a good check over Wink
Reply
#10
I just decided to drill a new hole for my amp wire for the easiest and I did it too follow bonnet catch wire
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Lucas mechanic fuel pump - disassembly and timin...
Last Post: yanivh
Today 11:01 AM
» Replies: 0
» Views: 6
Head Light Bulbs
Last Post: Tree
Today 08:38 AM
» Replies: 32
» Views: 869
EGR solenoid
Last Post: silver-slug
Today 08:31 AM
» Replies: 19
» Views: 1411
ABS Modul
Last Post: brajomobil
Today 08:07 AM
» Replies: 2
» Views: 95
Speedo/milometer fault
Last Post: Gixxerguyk8
Today 12:28 AM
» Replies: 15
» Views: 1431
Which wheel nuts?
Last Post: Stu999
Yesterday 11:50 PM
» Replies: 0
» Views: 39
VAN SECURITY
Last Post: ricc
Yesterday 08:29 PM
» Replies: 5
» Views: 162
Clanking Brake Pedal Solved At Last!
Last Post: rickandbev16
Yesterday 06:53 PM
» Replies: 17
» Views: 3423
Good Evening to you all.
Last Post: Tomcat3
Yesterday 05:06 PM
» Replies: 6
» Views: 166
Are Mud Flaps the Answer ?
Last Post: polar
Yesterday 05:06 PM
» Replies: 3
» Views: 110

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page