Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
whiring noise from engine compartment?
#1
hi all,

i have a 2003/4 berlingo 2.0 hdi and a while ago i noticed a whirring noise that occurs after engine is switched off, sounds like a small electric motor or pump and it lasts a few mins before fading.

it continues even if battery disconnected.

i noticed it again today after it wouldn't start after i changed fuel filter.

my berlingo does not have fuel pump in tank as it has the pressure bulb near filter.

any ideas what it is?

thanks.

steve g.
Reply
#2
Not sure if you will find answer here- think yours is an M59 not M49, and 2.0hdi wasn't fitted to M49 (correct me if wrong...)

Alternatively it's not the cooling fan is it?
Reply
#3
(21-09-2015, 09:48 AM)blingoblongo Wrote:  it continues even if battery disconnected.


   Most strange  Huh         radiator venting at cap perhaps
Reply
#4
Mine does that, I was told it's cool, it's just the cooling system cooling down.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply
#5
If it's the electric radiator fan "running on", I'd investigate whether the radiator matrix is blocked with dead insects and other debris, thus making your van run hot. Could be a faulty water temperature switch for the fan as well.
Reply
#6
I had a new 2.0Hdi in 2003 and it had exactly the some sound, I wondered if it was the headlight motors, never did find out what it was but I never had any problems either.
--------------------------------------------------------------

2012 Iron Grey XTR 110 with lots of bits and bobs.
Reply
#7
hi all, thanks for repliess, don't think it's rad fan but will check. i see what you mean about cooling but it's a whirring noise!

p.s. oops! sorry, wrong berlingo section!
Reply
#8
Could be the ABS pump ??
                                     Smile  It's too orangey for crow's It's just for me and my dog  Smile

                                                        Heart Heart Love a lot trust a few  Dodgy
 
                                                        

                                        
Reply
#9
is that electric? i didn't even know it had abs!

steve.
Reply
#10
My 1.9 M59 does that as well, with engine off I pumped the brake pedal a couple of times and the noise stopped so probably the servo unit.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
clunky gear change
Last Post: dongle99
Today 03:59 PM
» Replies: 0
» Views: 15
Mesh Bulkhead
Last Post: Jelevents
Today 03:13 PM
» Replies: 3
» Views: 51
Supermarket Diesel
Last Post: geoff
Today 03:06 PM
» Replies: 5
» Views: 78
longitudinal roof rails
Last Post: Corker
Today 02:48 PM
» Replies: 1
» Views: 50
Finally a B9 Haynes Manual
Last Post: Corker
Today 02:38 PM
» Replies: 42
» Views: 2532
Taking along time to heat up/warm the cabin
Last Post: Solent
Today 01:32 PM
» Replies: 1
» Views: 49
Slow starter (diesel)
Last Post: ricc
Today 11:53 AM
» Replies: 15
» Views: 350
2005 Berlingo
Last Post: len glover
Today 10:10 AM
» Replies: 6
» Views: 105
clunking noise
Last Post: ffrenchie
Today 09:26 AM
» Replies: 5
» Views: 106
BULBS!!
Last Post: Jed Clampit
Yesterday 11:05 PM
» Replies: 17
» Views: 617

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page