Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berlingo 2.0 hdi jumps out of 3rd and 5th gear
#1
Just bought a 2.0 hdi berlingo it has a problem where it jumps out of 3rd and 5th there is no crunch or anything and the gearbox doesn't wine. Could this be a worn engine mount or. Gearbox mount?

Thanks in advance

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Reply
#2
Hi there welcome to the forum, does the gear linkage feel loose and sloppy its probably the rose joint linkage underneath. Worth checking first before you start looking at gearbox and clutch. There are plenty of threads on here with diagrams so you know what your looking at and there is also a workshop manual you can download to help. Have a search you will come across them and give you many hours of reading.
Are we there yet????? Huh
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply
#3
If its not the linkage its the nut on the end of 5th gear come loose.
Reply
#4
The gear linkage isn't sloppy at all only reason i thought it might be engine mount is the gear stick moves quite a lot when accelerating also engine shudders when its turned off. How do i check the nut on fifth gear. Box out?

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Reply
#5
No you remove the end plate on the gearbox you can do it with the box in from under ns wheel arch
Reply
#6
Take it i need to drain the box oil first?

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Reply
#7
(30-01-2017, 08:17 PM)Jake Gardner Wrote:  Take it i need to drain the box oil first?

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

yep
Reply
#8
(30-01-2017, 07:49 PM)Jake Gardner Wrote:  The gear linkage isn't sloppy at all only reason i thought it might be engine mount is the gear stick moves quite a lot when accelerating also engine shudders when its turned off. How do i check the nut on fifth gear. Box out?

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

If the engine is moving a lot on it's mountings, might be worth checking some of the threads about that on here.

How many miles / what year is yours?
Reply
#9
Its a 2003 with 137000. I cant find any threads about it. If you cab point me in the right direction would be appreciated

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Reply
#10
(31-01-2017, 09:24 PM)Jake Gardner Wrote:  Its a 2003 with 137000. I cant find any threads about it. If you cab point me in the right direction would be appreciated

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Here's a couple that I found, all seem the be about a mounting underneath.  I thought I'd read something more recently too but can't find it at the moment. 

Happy Reading! Smile

http://www.berlingoforum.com/Thread-Knoc...ing-engine

http://www.berlingoforum.com/Thread-Left...gine-mount

Somewhere around post #6
http://www.berlingoforum.com/Thread-Knoc...ing-engine
[-] The following 1 user says Thank You to cancunia for this post:
  • Angela
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
How to fit grease nipple on rear axle berlingo
Last Post: jj9
Today 06:29 PM
» Replies: 11
» Views: 7184
AUX install for radio
Last Post: Peter Palmer
Today 06:23 PM
» Replies: 1
» Views: 206
Another Newbie
Last Post: Tomcat3
Today 06:15 PM
» Replies: 1
» Views: 17
handbrake travel and wheels fitment
Last Post: jj9
Today 06:09 PM
» Replies: 8
» Views: 917
Windscreen Arm Linkage keeps Popping Off
Last Post: Jayfranco
Today 06:05 PM
» Replies: 2
» Views: 22
Alternator not charging no 12v at small purple w...
Last Post: Art b
Today 01:30 PM
» Replies: 4
» Views: 13426
2004 alternator not charging
Last Post: frank
Today 01:28 PM
» Replies: 1
» Views: 110
NEW USER ELIANO, NEEDS HELP ON GENERAL CHAT
Last Post: Gravity
Today 01:09 PM
» Replies: 10
» Views: 4105
Central locking problem
Last Post: srcomp
Today 12:43 PM
» Replies: 0
» Views: 66
rear axle mot failure
Last Post: jj9
Today 09:51 AM
» Replies: 3
» Views: 421

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page