Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cold start misfire and smoke
#1
Hey guys my berlingo has recently started misfiring when cold and proofing out blue smoke once its warm or even driven for 5 mins its fine I've changed the glow plugs but no better any ideas welcome it never smoked at all until Thursday last week any help is greatly welcomed
Reply
#2
Hi Lucas welcome to the forum, a little more information would help ie vehicle / model / age and engine type.
Are we there yet????? Huh
Ex 1.6hdi van now 3 seater 1.4 multispace
Reply
#3
Hey mate thanks for the reply is a w reg 1.9 dw8 straight diesel engine buddy and its the multi space forte
Reply
#4
Go simple first and ensure a new fuel and air filter is filtted.
Then try a good slug of injector cleaner to see if it improves things.

How many miles ?

Does it do this for the first start of the day and is fine for every other start of the day?

If so it is likely to be the valve clearances need doing however it is a camshaft out job so combine this with a new timing belt and water pump kit ( plus a cam oil seal ).

Anyway more info needed and go simple first before diving in deep.

Have a search of the forum for cold start issues there is a lot of info there, also a Haynes manual for free download if you look.
Reply
#5
Glow plugs deffo with all the symptoms you describe. Tip buy Beru ones from somewhere like GSF or you could be doing them again in no time.
Reply
#6
(03-10-2017, 06:15 AM)geoff Wrote:  Go simple first and ensure a new fuel and air filter is filtted.
Then try a good slug of injector cleaner to see if it improves things.

How many miles ?

Does it do this for the first start of the day and is fine for every other start of the day?

If so it is likely to be the valve clearances need doing however it is a camshaft out job so combine this with a new timing belt and water pump kit ( plus a cam oil seal ).

Anyway more info needed and go simple first before diving in deep.

Have a search of the forum for cold start issues there is a lot of info there, also a Haynes manual for free download if you look.
Hey mate its had new glow plugs fuel filter and air filter plus oil change and injector cleaner its covered 186 thousand miles and it does it first start of the day and if been left for say 2hrs while out shopping was fine up until Thursday last week I've looked through the forum but non where my issues or the engine was different etc
Reply
#7
(03-10-2017, 08:07 AM)polar Wrote:  Glow plugs deffo with all the symptoms you describe. Tip buy Beru ones from somewhere like GSF or you could be doing them again in no time.

Hey mate fitted new boch ones from Citroen yesterday and its no better really stumped as it runs fine once warm or even after 5 mins at idle
Reply
#8
could be valve clearances closed up or fuel running back overnight - look at these first then let us know.
Reply
#9
Try pumping the fuel priming bulb / button a few times before starting from cold and see if it makes any difference, if it does that's a sign that you have an air leak in the fuel system that is letting the fuel syphon back.

Did you have the problem before you changed the fuel filter, if not look there first.

The small leak off pipes between the injectors can let air in when they get old so don't overlook them.

.
My vehicle .... 2006 (m59) Berlingo Multispace Desire - 1.6 HDI 92 
Reply
#10
(02-10-2017, 08:25 PM)Lucas87 Wrote:  Hey guys my berlingo has recently started misfiring when cold and proofing out blue smoke once its warm or even driven for 5 mins its fine I've changed the glow plugs but no better any ideas welcome it never smoked at all until Thursday last week any help is greatly welcomed

The fuel filter housings are quite suspect here, there is a little one way valve in the plastic lid which gets clogged with crap and lets air back in. Change the fuel filter and WASH the lid in a bowl of soapy water, blowing back and forward through the little leak pipe in the top until you can feel positive resistance one way. Dry out and replace the assembly. Prime the pump and try again.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Oil entering air inlet to turbo from rocker cove...
Last Post: Andynumpty
Today 07:42 PM
» Replies: 0
» Views: 32
engine judder
Last Post: crossvale
Today 07:27 PM
» Replies: 0
» Views: 32
What Reg Berlingo do you own?
Last Post: GraemeT
Today 06:09 PM
» Replies: 127
» Views: 82803
Mice Repeller?
Last Post: GraemeT
Today 06:06 PM
» Replies: 2
» Views: 128
A week in a Berlingo
Last Post: Lingo_Berlo
Today 06:01 PM
» Replies: 2
» Views: 281
Wipers very slow
Last Post: jj9
Today 04:50 PM
» Replies: 5
» Views: 208
Alternative way of using a diesel heater.
Last Post: SayAnything
Today 08:16 AM
» Replies: 4
» Views: 582
1.6 Hdi 'Missfire' under load (and a clonk)
Last Post: cancunia
Today 08:09 AM
» Replies: 30
» Views: 4478
1.9 diesel not starting
Last Post: brodfather11
Today 07:50 AM
» Replies: 8
» Views: 1068
Stereo replacement
Last Post: hawaiianblue
Yesterday 09:41 PM
» Replies: 3
» Views: 614

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page