Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Weird noise from my 75hp HDi 2009 + Aircon issue
#1
Hi guys, I'm new here.
Basically, as I was driving (40-50km/h, around town), the car started making an awful noise together with a faint vibration. The feeling was as if something was hanging from the car and grinding on the asphalt. The engine temperature went up to 100 deg. celsius, and there was a faint clutch/brake-like smell. After I safely stopped and cut the ignition, the (very) annoying noise persisted for 5-6 minutes. When I popped the hood, I couldn't locate the source of the noise. The best guess I have is the radiator fan, but I'm not the most skilled or knowledgeable mechanic ever. Any help from y'all more experienced guys (and gals) would be very appreciated. 
Plus a (fairly) minor (it would've been minor if it wasn't 40 deg celsius outside) complaint about the A/C
It seems to cool normally when the fan is at 1 or 2, but when I turn it to 3 or 4, the air becomes hot in a few seconds (A/C button pressed all the time, manual A/C). Is this possibly related to the first issue?
Reply
#2
Welcome.
Just guessing... If the noise persisted while you were stopped with the ignition off, chances are that is was the radiator fan as you suspected. Your aircon is probably running low on gas, it will operate down to about 2bar pressure but the lower the pressure, the more the system has to work (making the engine hotter) & the less effective it will be.
[-] The following 1 user says Thank You to cancunia for this post:
  • red.berlingo12
Reply
#3
(03-07-2019, 04:21 PM)cancunia Wrote:  Welcome.
Just guessing... If the noise persisted while you were stopped with the ignition off, chances are that is was the radiator fan as you suspected. Your aircon is probably running low on gas, it will operate down to about 2bar pressure but the lower the pressure, the more the system has to work (making the engine hotter) & the less effective it will be.

Thanks a lot dear sir!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Looking for a B9 with Modutop
Last Post: ron
Yesterday 08:30 PM
» Replies: 1
» Views: 106
COFUSED .COM
Last Post: polar
Yesterday 08:19 PM
» Replies: 4
» Views: 257
Hand Priming Pump
Last Post: Lighty
Yesterday 08:09 PM
» Replies: 5
» Views: 415
Speedo binnacle fault
Last Post: cancunia
Yesterday 07:01 PM
» Replies: 1
» Views: 105
mountings
Last Post: bikey
Yesterday 01:31 PM
» Replies: 2
» Views: 260
Adding seats to the back
Last Post: TheCraftyCarpenter
Yesterday 12:12 PM
» Replies: 2
» Views: 517
1.6 Blue HDi 100 Engine appear to be burning oil
Last Post: geoff
Yesterday 12:02 PM
» Replies: 17
» Views: 1964
Front brake caliper retaining bolts
Last Post: geoff
19-10-2019 09:52 PM
» Replies: 5
» Views: 465
Bad throw out bearing at idle?
Last Post: geoff
19-10-2019 08:01 PM
» Replies: 6
» Views: 729
non start
Last Post: carl222
19-10-2019 07:29 PM
» Replies: 3
» Views: 185

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page