Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strange noise after timing belt and water pump changed.
#1
Had the timing belt and associated bits changed and all was running OK, local and motorway/dual carriageway10 miles and another 10 miles of urban roads .

After a week or so I noticed this wind like sound, checked all the windows, roof rails mirrors and adjusted the aerial and all ok but still the sound but only once everything was nicely warmed up.

Did a trip to South Yorkshire (90 miles each way) and I noticed this wind like noise got worse as the journey progressed. 3 days later on the return journey the same but this time a lot louder and the last 20 miles I was getting concerned and it was now dark.

Was I relieved to get home.

Thought I'd try a few things whilst it's nice and hot, pressing the accelerator when it got to 1400rpm the noise appears (a bit like if you purse your lips and blow but not whistling) with a slight change in level.

Go above and it disappears then comes back in at about 2500rpm and is loud.This is static.

Took it back to the garage who had a quick look , reseated timing belt, but couldn't be booked in till yesterday his advice was ok to drive locally but not the 20 mile journey.

They have put a new belt and pump on and it's see how it goes, I will be doing a 12 mile each way journey toning to give it a gentle 50mph drive .

Garage are thinking it was the new pump but all seemed ok with it.

Any ideas ?

thanks
Multispace B9 2009 1.6HDi
Reply
#2
Hi

When the replaced timing belt was correct you do not have any notice. Nothing, no noise no vibration. Same behaviour than before the change.

Regards
Vigo, The cradle of all Berlingos / Partners.  Big Grin Heart
Reply
#3
(17-06-2021, 04:05 PM)NANO_Vigo Wrote:  Hi

When the replaced timing belt was correct you do not have any notice. Nothing, no noise  no vibration. Same behaviour than before the change.

Regards

When it was changed it was perfect for a week or so and then started to creep in, a lowish wind noise and progressively got worse the the 180 mile journey to Yorkshire back and it was mega loud.

Going to do a test run on small A roads in a minute, 24 miles round journey. see how it goes
Multispace B9 2009 1.6HDi
Reply
#4
Timing belt and pump replaced and all is good.

I only just saw your PM sorry..
Multispace B9 2009 1.6HDi
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Treading on accelerator & brake at same time
Last Post: smutts
Today 12:18 AM
» Replies: 15
» Views: 280
Grizz' Prozac for the Soul - Berlingo Multispace
Last Post: Grizz
Yesterday 08:55 PM
» Replies: 1946
» Views: 601887
12v Aux Socket in Rear Compartment
Last Post: Irvin Berlingo
Yesterday 07:57 PM
» Replies: 4
» Views: 76
Convert internal roof bars to fit Multispace 201...
Last Post: dinesy
Yesterday 02:21 PM
» Replies: 0
» Views: 88
Electric mirror fuse location
Last Post: Irvin Berlingo
Yesterday 11:15 AM
» Replies: 3
» Views: 59
Accelerator not responding (for a short time)
Last Post: Blakes101
Yesterday 10:44 AM
» Replies: 3
» Views: 96
Hi All
Last Post: Irvin Berlingo
Yesterday 08:53 AM
» Replies: 0
» Views: 20
Bought another 10 plate…
Last Post: ffrenchie
Yesterday 08:26 AM
» Replies: 15
» Views: 358
Airbag warning light
Last Post: saskak
14-05-2022 12:43 PM
» Replies: 3
» Views: 116
Amdro boot jump for sale
Last Post: SteF
14-05-2022 09:34 AM
» Replies: 0
» Views: 142

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page

[-]
Hosting by

QuickHostUK