Thread Rating:
  • 12 Vote(s) - 3.42 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aux drive belt broke, now not starting :|
#1
My 1999 berlingo van suffered a broken auxillary drive belt last week, i've fitted a new one today but now the engine will not start, ive checked the fuel lines for air and all seems fine, also tried bump starting it.
is it possible to have flooded the plugs from turning the engine over too often?
The starter seems to turn the engine over fine but it will not fire up.

Also any idea if a broken belt could cause these problems in the first place?
Reply
#2
Did the belt get stuck in between the crank pulley and the cambelt cover?

Have you had the cam belt cover of to check its not slipped or shed some teeth.
Reply
#3
yes it did get stuck around the back of the crank pulley and was a pain to get out, have not had a look at any internals yet but will do.

edit: the new belt turns fine when the engine is being turned over by the starter, and there are no odd noises, just no firing.
Reply
#4
Just thinking if the cam belts jump a tooth or 2 when it got stuck. Might be wrong, but think if its slipper even a couple of teeth then the timing will be out.

Take the cambelt cover off and turn over by hand to see if any teeth are missing then see if the marks/holes line up on all the pulleys.

It will turn over on the starter as the starter doing all the work.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Eberspacher or similar
Last Post: David Edwards
Yesterday 01:10 PM
» Replies: 13
» Views: 2948
Overheat and antipollution?
Last Post: mikeB
Yesterday 11:39 AM
» Replies: 26
» Views: 6397
Grizz' Prozac for the Soul - Berlingo Multispace
Last Post: Grizz
14-02-2019 10:04 PM
» Replies: 651
» Views: 135440
clutch pedal
Last Post: gissa
14-02-2019 12:43 PM
» Replies: 8
» Views: 1788
Engine noise
Last Post: cancunia
13-02-2019 12:40 PM
» Replies: 16
» Views: 3056
Valves DW8
Last Post: Arbe
13-02-2019 11:11 AM
» Replies: 51
» Views: 10508
throttle cable - where to get a good one.
Last Post: Arbe
12-02-2019 05:35 PM
» Replies: 9
» Views: 2680
2003 2.0 HDI Poor fuel consumption
Last Post: ffrenchie
12-02-2019 04:23 PM
» Replies: 31
» Views: 7939
New Berlingo Anyone????
Last Post: Tree
11-02-2019 11:13 AM
» Replies: 13
» Views: 4425
adblue fuel consumption
Last Post: ron
10-02-2019 08:59 PM
» Replies: 8
» Views: 1415

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page