Thread Rating:
  • 16 Vote(s) - 3.19 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] EGR problem?
#1
Hi all im new so be nice please.

Just got myself a old Y reg 2001 i think 1.9d. i love it! But...

It starts and drives fine but has an intermittent idle problem, from hot or cold. The revs drop and it begins to choke up with white'ish smoke out the back. rev'ing the engine clears the smoke and it sounds good but releasing the accelerator and it starts all over again.

i have unplugged the egr valve and it seemed to run well (apart from the engine management dash light came on), but like i said its an intermittent fault so cant be sure its the egr.

The only other thing that is wrong is the rev counter doesn't work properly. sometimes it will flick about giving reading of 1k or more but most of the time it is on 0. could this be related to the idle problem or is it a separate issue? and how to fix?

Thanks
Ricky
Reply
#2
Hi & Welcome,
Are you loosing coolant? Just thinking that it may be water vapour coming out of the exhaust that clears when reved. I'm sure someone will be along with other suggestions soon.
Griff
Landmark
Ex 1.4 Berlingo Multispace
Reply
#3
(25-09-2012, 10:59 AM)Landmark Wrote:  Hi & Welcome,
Are you loosing coolant? Just thinking that it may be water vapour coming out of the exhaust that clears when reved. I'm sure someone will be along with other suggestions soon.
Griff

HI dont think im loosing coolant, also had the egr unplugged for a long drive 40mil today and the rough idle is still there so maybe its not the egr valve?? possibly the injectors or a sensor somewhere?
Reply
#4
Mine runs 'rough' from cold.
After couple of mins or a mile or so, it is perfect.
I was thinking sensor? Somewhere? Confusedcratch:
Reply
#5
Hi, if you PM me your Vin No. I'll dig out the drawings. :thumbsup:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#6
Here you are.

[Image: mkd4j.png]

[Image: 2hxaomf.png]

1260 is your injector lift sensor, 1620 is the vehicle speed sensor, 1220 is the coolant temp sensor, 1345 is the oxygen sensor heater relay, 1310 is the air flow meter,1253 is the EGR valve and 1313 is the engine speed sensor which could be all your problems. Confusedalut:

[Image: 2qnzkv9.png]
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#7
Thanks for that Rustscrat and for your email.

now i guess i need to locate them sensors and check them out. how do i test if the sensor is working? can this be done with a multimeter, and what should i be looking for? almost considering getting a lexia 3 scanner off ebay, not cheap tho, anybody had any experience with one, maybe on this year berlingo?

Thanks
Reply
#8
(27-09-2012, 06:41 PM)Ricbob123 Wrote:  Thanks for that Rustscrat and for your email.

now i guess i need to locate them sensors and check them out. how do i test if the sensor is working? can this be done with a multimeter, and what should i be looking for? almost considering getting a lexia 3 scanner off ebay, not cheap tho, anybody had any experience with one, maybe on this year berlingo?

Thanks
Mine has been worth it's money.
If you are going to get one from ebay, have a look at this seller, I would highly recommend him. Helped me out no end when I was having trouble with mine. :thumbsup:
http://www.ebay.co.uk/itm/221127520880
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Central locking problem
Last Post: Art b
Today 01:27 PM
» Replies: 7
» Views: 794
How did the Berlingo get it's name ?
Last Post: Art b
Today 01:26 PM
» Replies: 5
» Views: 114
fan switch
Last Post: Doc_Brown
Today 01:06 PM
» Replies: 22
» Views: 13712
Front door handle spring
Last Post: threenetworks
Today 12:45 PM
» Replies: 3
» Views: 2491
rear axle mot failure
Last Post: cancunia
Today 10:39 AM
» Replies: 6
» Views: 520
Which gaskets
Last Post: Art b
Today 09:36 AM
» Replies: 6
» Views: 230
nasty noise
Last Post: brodfather11
Today 08:35 AM
» Replies: 2
» Views: 347
Exhaust Mount Rattle
Last Post: cancunia
Today 06:58 AM
» Replies: 5
» Views: 221
EML light on - No Fault Code
Last Post: cancunia
Today 06:39 AM
» Replies: 3
» Views: 464
How is it when
Last Post: polar
Yesterday 07:46 PM
» Replies: 4
» Views: 350

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page