Thread Rating:
  • 19 Vote(s) - 3.53 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
new cam belt whine
#1
Hi, I've just joined this forum. I'm based in the Midlands and have owned a 2.0 hdi Berlingo from new (in December 2002). Its been really good - only had one broken front spring, one failed alternator, and one leak on the injector common rail, since new.

As it's 11 years old and has done around 80K miles I decided to have a new cam belt fitted. They changed the water pump at the same time as it had a very slight leak.

Since having the new belt fitted there has been a noticeable whine - engine speed related and from the cam belt area. I thought this might be just the new belt bedding in, but after a few thousand miles it hasn't got any quieter.

Is this to be expected or might there be some problem with the belt/ how it was fitted?

Thanks

Bob.
Reply
#2
It shouldn´t whine - take it straight back to the garage who did the work.
Reply
#3
it may be the serpent (auxilary) belt or associated components (power steering pump or alternator)making the noise you could remove the serpent belt and start her up and see if it stops.
Reply
#4
I had the same problem on my Citroen Saxo after new cambelt fitted turned out to be the alternator belt had been put on too tight when refitted.
Reply
#5
hi i am a new member i have an 04 1998 cc hdi berlingo which has a wine which has been diagnosed as steering pump problem does anyone know of secondhand suppler or has anyone have one forsale iam a pensioner so new is a bit exspensive best regards david
Reply
#6
hi mine started a whine it was the alternator bearing.do your headlights go dim on high revs and bright on tickover?as mine did......what about the new water pump that was fitted same time as belt?is it faulty?
Reply
#7
(11-04-2011, 11:00 PM)panth Wrote:  Hi, I've just joined this forum. I'm based in the Midlands and have owned a 2.0 hdi Berlingo from new (in December 2002). Its been really good - only had one broken front spring, one failed alternator, and one leak on the injector common rail, since new.

As it's 11 years old and has done around 80K miles I decided to have a new cam belt fitted. They changed the water pump at the same time as it had a very slight leak.

Since having the new belt fitted there has been a noticeable whine - engine speed related and from the cam belt area. I thought this might be just the new belt bedding in, but after a few thousand miles it hasn't got any quieter.

Is this to be expected or might there be some problem with the belt/ how it was fitted?

Thanks

Bob.


whining can be a sign of an overtight belt
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
1.9d clutch part suppliers?
Last Post: geoff
Today 09:37 AM
» Replies: 2
» Views: 27
Hiya
Last Post: ffrenchie
Today 08:09 AM
» Replies: 2
» Views: 272
Berlingo Apprentice
Last Post: geoff
Today 07:42 AM
» Replies: 1
» Views: 112
Noisy gears
Last Post: jj9
Yesterday 11:32 PM
» Replies: 3
» Views: 196
Service warning lights
Last Post: Ozzyb
Yesterday 10:20 PM
» Replies: 8
» Views: 1166
1.9d Clutch replace.
Last Post: ron
Yesterday 08:39 PM
» Replies: 3
» Views: 281
Newbie from Hertfordshire
Last Post: ron
Yesterday 08:32 PM
» Replies: 3
» Views: 430
Noise when turning
Last Post: ron
Yesterday 08:30 PM
» Replies: 9
» Views: 577
Drinks and hanging storage ideas please
Last Post: Daveyboy
Yesterday 03:03 PM
» Replies: 1
» Views: 235
Solarplexius removalable tinting
Last Post: Tingle1449
Yesterday 09:15 AM
» Replies: 4
» Views: 1607

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page