Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 3.89 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mk 3 XTR timing belt
#1
Any one else had any timing belt issues? have done just under 50,000 miles, and its gone.

woodshaper
Reply
#2
Hi.
And what's the problem?
Reply
#3
(30-06-2011, 08:44 PM)pk7478 Wrote:  Hi.
And what's the problem?

Timing belt snapped?
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#4
Engine started making an odd noise last week, as if the belts were not running true.

On Saturday morning started it from cold and got a metallic rattling sound followed by a screeching noise of a slipping/loose belt.
This stopped after a very short time 10 secs, car drove okay no further problems when starting, belts appeared to be okay and not slack or loose.
BUT engine then became sluggish/slow, stalling when trying to set off up a very slight hill.

Dealer has ordered a new timing belt under warranty plus some other bits!

woodshaper
Reply
#5
(30-06-2011, 08:46 PM)steve valentine Wrote:  
(30-06-2011, 08:44 PM)pk7478 Wrote:  Hi.
And what's the problem?

Timing belt snapped?

Please, explain to silly foreighner, what do you mean?
(30-06-2011, 09:21 PM)woodshaper Wrote:  Engine started making an odd noise last week, as if the belts were not running true.

On Saturday morning started it from cold and got a metallic rattling sound followed by a screeching noise of a slipping/loose belt.
This stopped after a very short time 10 secs, car drove okay no further problems when starting, belts appeared to be okay and not slack or loose.
BUT engine then became sluggish/slow, stalling when trying to set off up a very slight hill.

Dealer has ordered a new timing belt under warranty plus some other bits!

woodshaper

Do not use car! Probably timing phases shifted. Before to use car you must check timing!

[-] The following 1 user says Thank You to pk7478 for this post:
  • woodshaper
Reply
#6
(01-07-2011, 12:33 PM)pk7478 Wrote:  
(30-06-2011, 08:46 PM)steve valentine Wrote:  
(30-06-2011, 08:44 PM)pk7478 Wrote:  Hi.
And what's the problem?

Timing belt snapped?

Please, explain to silly foreighner, what do you mean?
(30-06-2011, 09:21 PM)woodshaper Wrote:  Engine started making an odd noise last week, as if the belts were not running true.

On Saturday morning started it from cold and got a metallic rattling sound followed by a screeching noise of a slipping/loose belt.
This stopped after a very short time 10 secs, car drove okay no further problems when starting, belts appeared to be okay and not slack or loose.
BUT engine then became sluggish/slow, stalling when trying to set off up a very slight hill.

Dealer has ordered a new timing belt under warranty plus some other bits!

woodshaper

Do not use car! Probably timing phases shifted. Before to use car you must check timing!

Left it with dealer who advised the same!

Got it back this morning, now running sweet as a nut!
I think their may have been something to do with the tensioner or something as well?

Quite a few other pieces fitted, took two days, was covered by the warranty and had not caused any other engine damage.
I HOPE! did take nearly a week to get to dealer, fortunately was only running round locally.

*Just had a look at the paperwork they have fitted a new Cambelt and Tensioner, looks like it 'blew'!
Woodshaper
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Grizz' Prozac for the Soul - Berlingo Multispace
Last Post: Grizz
Today 10:49 PM
» Replies: 687
» Views: 151069
One brake light working
Last Post: dumdum
Today 11:36 AM
» Replies: 11
» Views: 906
Rear Hub Nut Size
Last Post: ntm1275
Yesterday 11:06 PM
» Replies: 4
» Views: 909
Engine noise
Last Post: cancunia
Yesterday 05:01 PM
» Replies: 31
» Views: 14420
Cruise control (again), yes again, but working (...
Last Post: cancunia
23-03-2019 01:24 PM
» Replies: 101
» Views: 15710
2003 2.0 HDI Poor fuel consumption
Last Post: Trevor
23-03-2019 12:38 PM
» Replies: 34
» Views: 10357
puff of blue-ish smoke on startup
Last Post: Art b
22-03-2019 10:37 PM
» Replies: 12
» Views: 1506
Speedo / Instrument Cluster Removal
Last Post: cancunia
22-03-2019 04:05 PM
» Replies: 2
» Views: 400
airbag stolen - is it a thing
Last Post: rapidyellow
22-03-2019 10:39 AM
» Replies: 3
» Views: 837
EGR valve
Last Post: cancunia
22-03-2019 10:19 AM
» Replies: 1
» Views: 224

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page